Welke soorten Aloë vera zijn er allemaal?
De Aloë vera is een wereldberoemde plant, maar wist je dat er veel verschillende soorten Aloë’s zijn? Veel Aloë’s worden echter onterecht “Aloë vera” genoemd. Alle Aloë vera’s zijn een Aloë, maar niet alle Aloë’s zijn een Aloë vera.
Wat zijn de verschillen tussen deze Aloë soorten en bovenal welke soort kun je het best gebruiken voor huid- en haarverzorging? In dit blogbericht vertellen wij je er alles over!
Aloë Barbadensis Miller (Aloë Vera)
De meest geneeskrachtige Aloë plant is de Aloë barbadensis Miller, beter bekend als de Aloë vera. Als men het over Aloë vera heeft en over de geneeskrachtige eigenschappen van het blad, dan gaat het om deze soort.
De Barbadensis Miller is een oersterke plant met dikke, groene bladeren met witte spikkels. In deze bladeren vind je de bekende gel dat kan worden gebruikt voor huid- en haarverzorging. De Barbadensis Miller is een echte krachtpatser en enorm makkelijk te verzorgen. Wist je dat de plant met gemak heel de winter zonder water kan? Sterker nog, dat is juist goed voor de Aloë vera!
De Barbadensis Miller is de perfecte kamerplant, maar ook in de natuur is het een super gave Aloë. Wat veel mensen niet weten, is dat de plant op een stam groeit. Als je de buitenste bladeren regelmatig afsnijdt, zul je dit vanzelf zien. Zo kan de Aloë meters hoog worden! In de natuur komt dit sneller voor dan in onze Nederlandse huiskamers.
In Nederland kan de Barbadensis Miller ook prima buiten staan, mits het boven 0℃ is. En het is verstandig om de plant bedekt te zetten, zodat je zelf in de hand hebt hoeveel water je geeft.
Op sommige websites lees je dat de gel van de Barbadenis Miller pas na 4 á 5 jaar bruikbaar is, omdat de plant zo lang de tijd nodig heeft om actieve ingrediënten volledig te vormen. Dit is een fabel. Mogelijk is een ingrediënt nog niet helemaal gevormd, maar als je de gel uit een jonge plant oogst en op (bijvoorbeeld) je verbrande huid smeert, zul je zeker een verlichtend, verkoelend en verzachtend effect merken. Aloë vera farms die de gel in producten verwerken wachten ook niet zoveel jaar voordat ze het verwerken.
Bij Dr. Green geloven we in huidverzorging op de meest natuurlijke manier, daarom hebben wij ons jaren geleden gespecialiseerd in het kweken van de Aloë Barbadensis Miller. Het gebruik van deze Aloë vera gel is goed voor huid- en haarverzorging.
Deze soort bevat de meeste bioactieve en medische werkzame stoffen en is de meest ‘geneeskrachtige’ in zijn soort. Al wil je de voordelen van Aloë vera ervaren, dan is de Barbadensis Miller de beste keuze voor je huid. Koop jouw Aloë vera bladeren of planten in onze webshop en haal zelf super verse en gezonde gel uit het blad!
Aloë Arborescens
Een andere bekende Aloë soort is de Aloë Arborescens. De Aloë Arborescens lijkt veel op de Barbadensis Miller. Qua uiterlijk en qua verzorging. De Aloë Arborescens is namelijk ook groen van kleur en heeft witte stekels.
In de natuur groeit de Aloë Arborescens op een stam en kan de plant zelfs bijna 10 meter hoog worden. Je kunt de Aloë Arborescens in het wild tegenkomen in landen in Azië, de caribische eilanden en het Midden-Oosten.
De gel van de Aloë Arborescens heeft ook “geneeskrachtige” eigenschappen, maar in mindere mate dan de Barbadensis Miller.
Wat betreft de verzorging is de Aloë Arborescens een echte makkelijke kamerplanten. Geef de plant weinig water en veel zon en jouw Aloë Arborescens gaat nog jaren mee!
Bron foto: celebremagazine
Aloiampelos Ciliaris
De Aloiampelos Ciliaris is een van de snelst groeiende Aloë’s. De Aloë wordt daarom niet voor niets “the climbing Aloe” genoemd. De Aloiampelos Ciliaris klimt namelijk aan alles om zich heen. De bladeren klemmen zich vast en groeien om andere dingen heen, bijvoorbeeld bomen.
Mocht je niets hebben waar de Aloiampelos Ciliaris zich aan vast kan pakken, kun je de Aloiampelos Ciliaris gerust in een pot zetten. Dat kan de Aloë ook prima aan. De Aloiampelos Ciliaris zal dan niet hoger worden dan drie meter.
Bron foto: pinterest
Aloë Juvenna
De Aloë Juvenna komt van oorsprong uit het warme Kenia en is een echte zonaanbidder. In tegenstelling tot de Aloiampelos Ciliaris is de Aloë Juvenna is een klein, compacte plant met groene bladeren en witte stekeltjes. De uiteinden van de stengels lijken scherpe tanden, vandaar ook de bijbaan “tijgertand Aloë” of “tiger tooth Aloë”.
De verzorging van de Aloë Juvenna verschilt niet veel van de andere Aloë’s: veel zon en weinig water! En geen vorst, dus haal je Aloë Juvenna naar binnen als het begint te vriezen. De plant is immers gewend aan hoge Afrikaanse temperaturen.
Bron foto: plantsam
Aloë Africana
De Aloë Africana is ook een van de bekendste Aloë’s. Het opvallende aan deze Aloë is dat de Aloë Africana erg hoog kan worden, namelijk makkelijk twee meter! Als je de bladeren niet snijdt, zullen ze bruin worden en uitdrogen, waardoor het een warrige bedoening wordt onder de top van de Aloë Africana. Dat ziet er erg bijzonder uit.
De Aloë Africana komt van oorsprong uit Zuid-Afrika en is daarom ook gewend aan hoge temperaturen en veel zonlicht. De stengels zijn groen en kunnen rode puntjes krijgen. De Aloë Africana ziet er een stuk stoerder en ruiger uit dan veel andere Aloë’s.
Wat opvallend is voor de verzorging is dat de Aloë Africana houdt van een hoge luchtvochtigheid. Dat is iets dat je misschien niet zult verwachten, maar in Zuid-Afrika komt de plant ook voor in een vochtige, tropische omgeving. De Aloë Africana is daarom niet de perfecte Aloë voor in Nederland, want in de winter moet de Aloë Africana echt naar binnen als het vriest. Echter door de loeiende verwarming wordt de lucht in de kamer droger, wat zorgt voor een lage luchtvochtigheid. Dit kun je oplossen door een bakje met water op de verwarming te zetten, zodat het water verdampt en de lucht in de kamer vochtiger wordt. Je kunt ook de Aloë Africana besproeien met een plantenspuit. Dit kun je gerust iedere dag doen.
Bron foto: world of succulents
Aloë Polyphylla
De Aloë Polyphylla kan niet ontbreken in dit lijstje. De Aloë Polyphylla is een onwijs gave Aloë, want de bladeren groeien op een wel heel bijzondere manier. Namelijk in de vorm van een spiraal. Hoe groter en ouder de Aloë Polyphylla wordt, hoe meer spiraalvorm zichtbaar wordt. Heel bijzonder!
En de Aloë Polyphylla heeft nog iets bijzonders voor een Aloë: de plant kan namelijk tegen vorst! In de natuur komt de Aloë Polyphylla voor in koude gebieden. Je kunt de Aloë Polyphylla daarom gerust in de grond in je achtertuin zetten!
Bron foto: gardenia
Aloë vera specialist Dr. Green
Dr. Green is de Aloë vera specialist van Nederland. Je kunt bij ons terecht voor alles wat met Aloë vera te maken heeft. Vind alles over Aloë vera: