Aloë vera verzorging

Lees hier de tips van Dr. Green om jouw Aloë vera plant te verzorgen

 

 

Lees hier alles over de Aloë vera verzorging

Je Aloë vera plant verzorgen is in het algemeen niet moeilijk. De Aloë vera is een makkelijke kamerplant die weinig onderhoud vraagt, maar toch is het goed om te weten hoe je jouw Aloë vera plant kunt verzorgen. Op deze pagina vind je de volgende Aloë vera verzorgingsinformatie: 

DSC_9446

Aloë vera water geven

H2 – Aloë vera water geven

Een Aloë vera heeft weinig water nodig. De plant vindt zijn oorsprong in warme landen en kan daarom lang zonder water, maar daarnaast slaat de plant het water ook op in de Aloë vera gel in het blad. 

De hoeveelheid is afhankelijk van 

de grootte van je plant

de temperatuur 

hoeveelheid zon 

 

Je kan de Aloë vera het best verzorgen door hem tussen de 100 en 500 ml water per week geven. 

– Kleinere planten die veel in de schaduw staan hebben maar 100 ml per week nodig           

– Grote planten die veel in de zon staan 500 ml. 

In de zomer en winter verlangt je Aloë vera dus ook andere hoeveelheden water.

Om je Aloë vera optimaal te verzorgen kun je hem het best water geven op basis van het uiterlijk. Als de bovenste tien centimeter van het blad rood/bruin is geworden, mag je de plant water geven. De punten zullen in een aantal dagen weer groen worden. Worden de puntjes niet groen en is de potgrond weer droog? Dan mag je hem weer water geven. Zo verzorg je jouw Aloë vera het best. Onze planten gaan trouwens wortels maken als ze weinig water krijgen. Hiermee gaat hij op zoek naar water. Geen water geven stimuleert dus het wortelgestel en hiermee ook de groei.

 

De beste standplaats

Je Aloë vera verzorgen doe je het best voor je plant op een lichte standplaats te zetten. Hoe meer zonlicht, hoe beter! Online lees je verschillende verhalen over de beste standplaats voor de Aloë vera. De planten in onze kwekerij staan veel in de zon en zijn daarom gewend aan direct zonlicht. Je kunt de plant dus makkelijk continu in de volle zon zetten. Van oorsprong staat de Aloë vera in de natuur ook in de volle zon. Dit vindt de plant het fijnst. Wel is het mogelijk dat, wanneer de plant een langere periode veel in de schaduw heeft gestaan, weer even moet wennen aan veel direct zonlicht. Maar al koop je een Aloë vera van Dr. Green in onze webshop, dan kun je deze het best op een standplaats zetten waar hij veel zon krijgt. Dit kan binnen, maar in de zomer ook buiten. Zorg er alleen wel voor dat hij overdekt staat als het regent. En gaat het vriezen? Dan moeten onze rakkers echt naar binnen. Anders ontploffen de cellen en valt de plant helemaal uit elkaar 😉 

 

Wil je de plant toch op een minder lichte plek zetten? Dat kan ook, maar geef hem wel heeel weinig water. De plant heeft zonlicht nodig om goed te groeien. Al krijgt hij te weinig licht, dan gaat de plant verkeerd/raar groeien. Voor optimale Aloë vera verzorging zet je de plant dus op een lichte standplaats en geef je hem eens per week een klein slokje water. Het werkt eigenlijk net als met mensen. Op een warme zomerdag zijn wij ook dorstiger. Voor een plant is dat niet anders.

Alles is afhankelijk van de hoeveelheid licht en hoeveelheid water. In sommige gevallen kun je de plant thuis niet op een lichte standplaats zetten en zet je hem in de schaduw. Dat kan, maar dan vraagt hij ook minder water. 

  • Een plant in de schaduw vindt 8 – 12 graden celcius het fijnst.
  • Het doet het uiterlijk van de plant niet veel goeds als hij in de schaduw staat in een kamer waar het bijvoorbeeld 24 graden is. De plant wordt hier erg lelijk van.
  • Op een lichte standplaats kan de plant ook 12 graden hebben, alleen dan groeit hij niet zo snel
  • Bij erg veel licht en tussen de 18 – 30 graden celsius groeit hij technisch gezien het best
dr.greenaloevera_interieur_wittepot2

Aloë vera verpotten

De juiste pot voor is ook belangrijk voor een goede verzorging van je Aloë vera. De wortels moeten genoeg ruimte hebben en ook het juiste potgrond speelt een rol in een optimale verzorging van de Aloë vera. De beste grond is cactuspotgrond, maar normale potgrond is ook prima. De plant is wat potgrond betreft niet heel moeilijk. 

 

Je kunt de plant het best direct na ontvangst verpotten en anders kun je hem (jaarlijks) in het voorjaar in een andere pot zetten. Geef de plant na het overpotten enkele dagen geen water. Dit om beschadiging aan de wortels te voorkomen. Meer wortels betekent meer opname van water en dus een snellere groei. 

Als je de plant dus echt wilt laten groeien dan kun je hem het beste

  • omzetten in een grotere pot. 
  • Als je de Aloë goed wilt laten groeien hij hij veel licht nodig. Zet hem dus op het zonnigste plekje in huis. 
  • Hanteer onze watergeef instructie (rood laten worden etc.). Als je te snel wilt groeien met te weinig licht dan gaan de bladeren naar buiten hangen en wordt hij niet zo mooi.

Geef de plant na het verpotten een tijdje geen water, laat de potgrond lekker droog worden. Dit stimuleert de plant tot het maken van nieuwe wortels. Want als je de plant voldoende water geeft, waarom zou de plant dan extra wortels gaan maken? Hij heeft er dan als het ware geen reden toe. Als je de grond droog laat worden en daarna een keer water geeft zullen de wortels eruit knallen!

DSC_9582
DSC_9582

Voeding voor je Aloë vera

DSC_4585

Al wil je heel goed voor je Aloë vera zorgen, geef hem dan altijd plantenvoeding. Normale Pokon is prima hiervoor. Vermeng de Pokon wel goed met voldoende water! 

  • Per 1 liter water: 40ml Pokon. 
  • Geef je 500ml water? → 20ml Pokon. 
  • Geef je 100ml water? → 4ml Pokon. 

Twijfel je over het toedienen van plantenvoeding?

Stuur Dr. Green een WhatsAppje!

Extra verzorgingstip: In de kwekerij geven we de planten ook veel liefde. Af en toe een paar lieve woorden is genoeg 🙂

Help! Volgens mij verzorg ik mijn Aloë vera niet goed

Een Aloë vera verzorgen is niet moeilijk, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je plant niet juist wordt verzorgd. Hieronder vind je de meest voorkomende situaties die zich kunnen voordoen wanneer je een Aloë vera niet goed verzorgd. 

Stuur ons trouwens gerust een WhatsAppje als je problemen met je Aloë vera verzorging hebt!

Dr. Green geeft je graag advies, zodat jij je huid en haar op de meest natuurlijke manier kan blijven verzorgen 🙂

Rood/bruin/paars blad

Je hebt de plant een langere periode geen water gegeven

(het blad wordt rood tussen de twee witte strepen, zie foto).

Geen zorgen, dit is niet erg. Geef de plant 1 keer 1 liter water. De plant zal er even over doen om weer groen te worden. Wordt hij niet helemaal groen en is de potgrond onder in de pot weer droog? Geef hem nog een liter water. Herhaal dit tot de plant weer groen is geworden.

DSC_5775-bewerkt

Rode punten/verschroeide topjes

De plant trekt, als hij veel licht krijgt en geen water in de potgrond heeft, de topjes van de bladeren leeg, zodat de nieuwe bladeren in het hart van de plant wel blijven doorgroeien. Zo’n puntje is niet zo erg. Je kunt het puntje er gewoon vanaf knippen/breken. Geef de plant weer een beetje water en de rest van het blad zal gewoon weer groen worden.

DSC_5686

Lichtgroen/wit blad

Is het hart van de plant (de binnenste bladeren) wit of lichtgroen en hangen de buitenste bladeren naar buiten? Dan heeft de plant te lang geen zonlicht gehad. Zet de plant op een plek met meer zonlicht en geef hem weer water als de puntjes van het blad rood worden. 

Voor optimale Aloë vera verzorging is zonlicht enorm belangrijk voor de plant. Als je Aloë vera te lang geen zonlicht krijgt, kan je de plant geen fotosynthese doen. Dit houdt in dat de plant nieuwe cellen aanmaakt waardoor hij de groene kleur krijgt. Door te weinig zonlicht kan de Aloë vera dus geen groene kleur aanmaken en wordt hij lichtgroen/wit.

 

DSC_5754

Geknakt blad

Oeps! Er is een blad geknakt. Gelukkig kan de plant hier tegen. Het blad is binnen een paar dagen waar dicht. Je kunt het blad er wel afhalen en de gel gebruiken op je huid of in je haar. Kijk hier hoe je de gel kunt maken.

Groen en bol blad

Geef de plant minder water. Het kan weken duren voordat de bladeren weer wat platter zijn. Wacht zo lang tot de bovenste 5 cm van het blad plat en rood geworden is. 

Je kunt natuurlijk ook een blad oogsten en er lekker veel Aloë vera gel uit halen. Lees hier waarbij je de Aloë vera gel kunt gebruiken.

Bruin blad (aan één kant van het blad)

Het is mogelijk dat enkele bladeren aan één kant bruin zijn, terwijl andere bladeren gewoon normaal groen zijn. Dit komt omdat de plant ook een donkerdere kleur kan krijgen van de zon, net zoals mensen. De bladeren die bruin zijn geworden en nog rechtop staan zijn dus niet het gevolg van teveel water, maar zijn gewoon bruin geworden door de zon 🙂

(Foto volgt snel)

Aloë vera plant kopen

Weet je voldoende om jouw Aloë vera het best te kunnen verzorgen? Koop dan jouw Aloë vera producten in de webshop van Dr. Green!

Open chat
Heb jij al pure Aloë vera gel gebruikt?