Skip to content

Aloë vera verzorging

Lees hier de tips van Dr. Green om jouw Aloë vera plant te verzorgen

 

 

Lees hier alles over Aloë vera verzorging

Je Aloë vera plant verzorgen is in het algemeen niet moeilijk. De Aloë vera is een makkelijke kamerplant die weinig onderhoud vraagt, maar toch is het goed om te weten hoe je jouw Aloë vera kunt verzorgen.

Op deze pagina vind je de volgende Aloë vera verzorging informatie: 

Heb jij specifieke vragen over de verzorging van je Aloë vera? Stuur ons gerust een WhatsApp! We helpen je graag. 

Aloë vera verzorging

Aloë vera water geven

Weinig water
Een Aloë vera heeft weinig water nodig. De Aloë vera vindt zijn oorsprong in warme landen en kan daarom lang zonder water, maar daarnaast slaat de Aloë vera het water ook op in de Aloë vera gel in het blad. 

 

De hoeveelheid water is afhankelijk van 

de grootte van je plant

de temperatuur 

hoeveelheid zon 


Hoeveel ml per week?

• Kleinere Aloë vera’s die veel in de schaduw staan hebben maar 100 ml per week nodig           

• Grote Aloë vera’s die veel in de zon staan 500 ml. 

 

In de zomer en winter verlangt je Aloë vera dus ook andere hoeveelheden water.

Watergeven op basis van uiterlijke kenmerken
Om je Aloë vera optimaal te verzorgen kun je hem het best water geven op basis van het uiterlijk. Als de bovenste tien centimeter van het blad rood/bruin is geworden, mag je jouw Aloë vera water geven. De punten zullen in een aantal dagen weer groen worden. Worden de puntjes niet groen en is de potgrond weer droog? Dan mag je hem weer water geven. Zo verzorg je jouw Aloë vera het best.

Weinig water = meer wortels 
Onze Aloë vera’s gaan trouwens wortels maken als ze weinig water krijgen. Hiermee gaat hij op zoek naar water. Geen water geven stimuleert dus het wortelgestel en hiermee ook de groei. Dat is ook ons (geheime) trucje met Aloë vera stekken 😉

De beste standplaats

Hoe meer zonlicht, hoe beter!
Je Aloë vera verzorgen doe je het best door je Aloë vera op een
lichte standplaats te zetten. Hoe meer zonlicht, hoe beter! Online lees je verschillende verhalen over de beste standplaats voor de Aloë vera. De Aloë vera’s in onze kwekerij staan veel in de zon en zijn daarom gewend aan direct zonlicht. Je kunt de Aloë vera dus makkelijk continu in de volle zon zetten. Van oorsprong staat de Aloë vera in de natuur ook in de volle zon. Dit vindt de Aloë vera het fijnst. Wel is het mogelijk dat, wanneer de Aloë vera een langere periode veel in de schaduw heeft gestaan, weer even moet wennen aan veel direct zonlicht. Maar al koop je een Aloë vera van Dr. Green in onze webshop, dan kun je deze het best op een standplaats zetten waar hij veel zon krijgt.

Een donkere plaats kan ook

Wil je de Aloë vera toch op een minder lichte plek zetten? Dat kan ook, maar geef hem wel heeel weinig water. De Aloë vera heeft zonlicht nodig om goed te groeien. Al krijgt hij te weinig licht, dan gaat de Aloë vera verkeerd/raar groeien. Voor optimale Aloë vera verzorging zet je de Aloë vera dus op een lichte standplaats en geef je hem eens per week een klein slokje water. Het werkt eigenlijk net als met mensen. Op een warme zomerdag zijn wij ook dorstiger. Voor een Aloë vera is dat niet anders.

Aloë vera buiten plaatsen
Dit kan binnen, maar in de zomer ook buiten. Zorg er alleen wel voor dat hij overdekt staat als het regent. En gaat het vriezen? Dan moeten onze rakkers echt naar binnen. Anders ontploffen de cellen en valt de Aloë vera helemaal uit elkaar 😉 

Tip! Ben je op zoek naar een grote Aloë vera plant? Je vindt ‘m in onze Aloë vera webshop!

Iedere plek heeft andere verzorgingsinstructies
Alles is afhankelijk van de hoeveelheid licht en hoeveelheid water. In sommige gevallen kun je de Aloë vera thuis niet op een lichte standplaats zetten en zet je hem in de schaduw. Dat kan, maar dan vraagt hij ook minder water. 

  • Een Aloë vera in de schaduw vindt 8 – 12 graden celcius het fijnst.
  • Het doet het uiterlijk van de Aloë vera niet veel goeds als hij in de schaduw staat in een kamer waar het bijvoorbeeld 24 graden is. De Aloë vera wordt hier erg lelijk van.
  • Op een lichte standplaats kan de Aloë vera ook 12 graden hebben, alleen dan groeit hij niet zo snel
  • Bij erg veel licht en tussen de 18 – 30 graden celsius groeit hij technisch gezien het best
Aloë vera verzorging

Aloë vera verpotten

Juiste pot
De juiste pot voor is ook belangrijk voor een goede verzorging van je Aloë vera. De wortels moeten genoeg ruimte hebben en ook het juiste potgrond speelt een rol in een optimale verzorging van de Aloë vera.

Potgrond

De beste grond is cactuspotgrond, maar normale potgrond is ook prima. De Aloë vera is wat potgrond betreft niet heel moeilijk. 

Je kunt de Aloë vera het best direct na ontvangst verpotten en anders kun je hem (jaarlijks) in het voorjaar in een andere pot zetten.

Na overpoten, weinig water geven
Geef de Aloë vera na het overpotten enkele dagen geen water. Dit om beschadiging aan de wortels te voorkomen. Meer wortels betekent uiteindelijk meer opname van water en dus een snellere groei. De wortels zijn de longen van de Aloë vera.

Als je de Aloë vera dus echt wilt laten groeien dan kun je hem het beste

  • omzetten in een grotere pot. 
  • Als je de Aloë vera goed wilt laten groeien hij hij veel licht nodig. Zet hem dus op het zonnigste plekje in huis. 
  • Hanteer onze watergeef instructie. Als je te snel wilt groeien met te weinig licht dan gaan de bladeren naar buiten hangen en wordt hij niet zo mooi.

Weinig water = meer wortels
Geef de Aloë vera na het verpotten een tijdje geen water, laat de potgrond lekker droog worden. Dit stimuleert de Aloë vera tot het maken van nieuwe wortels. Want als je de Aloë vera voldoende water geeft, waarom zou de plant dan extra wortels gaan maken? Hij heeft er dan als het ware geen reden toe. Als je de grond droog laat worden en daarna een keer water geeft zullen de wortels eruit knallen!

Mooie Aloë vera plant in witte sierpot van Aloë vera kwekerij Dr. Green

Voeding voor je Aloë vera

Aloë vera planten op een rij in de Aloë vera kas van Dr. Green Aloë vera kwekerij

Voeding
Al wil je heel goed voor je Aloë vera zorgen, geef hem dan altijd
plantenvoeding. Normale Pokon is prima hiervoor. Vermeng de Pokon wel goed met voldoende water! 

  • Per 1 liter water: 40ml Pokon. 
  • Geef je 500ml water? → 20ml Pokon. 
  • Geef je 100ml water? → 4ml Pokon. 

Twijfel je over het toedienen van plantenvoeding?

Stuur Dr. Green een WhatsAppje!

Extra verzorgingstip: In de kwekerij geven we de planten ook veel liefde. Af en toe een paar lieve woorden is genoeg 🙂

Help! Volgens mij verzorg ik mijn Aloë vera niet goed

Uiterlijke kenmerken
Een Aloë vera verzorgen is niet moeilijk, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je Aloë vera niet juist wordt verzorgd. Hieronder vind je de meest voorkomende situaties die zich kunnen voordoen wanneer je een Aloë vera niet goed verzorgt. 

Stuur ons trouwens gerust een WhatsAppje als je problemen met je Aloë vera verzorging hebt!

Dr. Green geeft je graag advies, zodat jij je huid en haar op de meest natuurlijke manier kan blijven verzorgen 🙂

Rood/bruin/paars blad

Geef de Aloë vera water

Je hebt de Aloë vera een langere periode geen water gegeven

(het blad wordt rood tussen de twee witte strepen, zie foto).

Geen zorgen, dit is niet erg. Geef de Aloë vera 1 keer 1 liter water. De Aloë vera zal er even over doen om weer groen te worden. Wordt hij niet helemaal groen en is de potgrond onder in de pot weer droog? Geef hem nog een liter water. Herhaal dit tot de plant weer groen is geworden.

Aloë vera verzorging

Rode punten/verschroeide topjes

Geef de Aloë vera een klein beetje water

De Aloë vera trekt, als hij veel licht krijgt en geen water in de potgrond heeft, de topjes van de bladeren leeg, zodat de nieuwe bladeren in het hart van de Aloë vera wel blijven doorgroeien. Zo’n puntje is niet zo erg. Je kunt het puntje er gewoon vanaf knippen/breken. Geef de Aloë vera weer een beetje water en de rest van het blad zal gewoon weer groen worden.

Aloë vera verzorging

Lichtgroen/wit blad

Zet de Aloë vera in het licht

Is het hart van de Aloë vera (de binnenste bladeren) wit of lichtgroen en hangen de buitenste bladeren naar buiten? Dan heeft de Aloë vera te lang geen zonlicht gehad. Zet de Aloë vera op een plek met meer zonlicht en geef hem weer water als de puntjes van het blad rood worden. 

Voor optimale Aloë vera verzorging is zonlicht enorm belangrijk voor de Aloë vera. Als je Aloë vera te lang geen zonlicht krijgt, kan de Aloë vera geen fotosynthese doen. Dit houdt in dat de Aloë vera nieuwe cellen aanmaakt waardoor hij de groene kleur krijgt. Door te weinig zonlicht kan de Aloë vera dus geen groene kleur aanmaken en wordt hij lichtgroen/wit.

Aloë vera verzorging

Geknakt blad

Niks aan de hand

Oeps! Er is een blad geknakt. Gelukkig kan de Aloë vera hier tegen. Het blad is binnen een paar dagen waar dicht. Je kunt het blad er wel afhalen en de gel gebruiken op je huid of in je haar. Kijk hier hoe je de gel kunt maken.

Groen en bol blad

Geef de Aloë vera minder water

Geef de Aloë vera minder water. Het kan weken duren voordat de bladeren weer wat platter zijn. Wacht zo lang tot de bovenste 5 cm van het blad plat en rood geworden is. 

Je kunt natuurlijk ook een blad oogsten en er lekker veel Aloë vera gel uit halen. Lees hier waarbij je de Aloë vera gel kunt gebruiken.

Bruin blad (aan één kant van het blad)

Niks aan de hand

Het is mogelijk dat enkele bladeren aan één kant bruin zijn, terwijl andere bladeren gewoon normaal groen zijn. Dit komt omdat de Aloë vera ook een donkerdere kleur kan krijgen van de zon, net zoals mensen. De bladeren die bruin zijn geworden en nog rechtop staan zijn dus niet het gevolg van teveel water, maar zijn gewoon bruin geworden door de zon 🙂

Aloë vera verzorging

Slap, hangend blad

Teveel water

Hangt jouw Aloë vera? Is het blad van jouw Aloë vera slap? Wanneer een Aloë vera slap hangt, kan dit komen door te veel water en/of door te weinig licht. Geef jouw Aloë vera in dat geval net zo lang geen water totdat de punten van het blad rood worden en zet ‘m indien mogelijk op een plek met meer licht. 

Bruine vlekken op het blad

Bruine vlekken

Heeft jouw Aloë vera bruine vlekken op het blad? Dan is dat best een unieke situatie! Dit zal namelijk niet snel gebeuren. Mocht het wel gebeuren, kun je het blad afsnijden.  Zoals je op de foto ziet, is het blad gebogen/geknakt. De plant stoot het blad hierdoor af. Deze plant is immers al meer dan vijf jaar oud, dus het is niet zo gek dat hij dan een keer wat schoonheidsfoutjes zal krijgen. Daar hebben we immers allemaal last van als we ouder worden 🙂

Aloë vera bruine vlek op blad - Dr. green

Aloë vera kopen

Weet je voldoende om jouw Aloë vera het best te kunnen verzorgen?

Koop dan jouw Aloë vera producten in de webshop van Dr. Green!

Aloë vera is niet giftig!

Veilig te gebruiken

Als je Dr. Green’s Aloë vera volgens onze instructie gebruikt is het veilig.

Aloïne

Sommige mensen beweren dat Aloë vera giftig is vanwege de aloïne die zich in de plant bevindt. Aloïne zit aan de binnenkant van de bladrand en heeft een gele kleur. 

Geen natuurlijke vijanden
Het stofje heeft een hele bittere smaak en een laxerende werking als je het opeet of drinkt. Het is zelfs zo vies, dat dieren en insecten de Aloë vera niet willen opeten. Als ze een hap nemen van Aloë vera, komen ze eerst door de aloïne-laag, getsie! De Aloë vera heeft dus geen natuurlijke vijanden. Echt een oerplant!

Certifcaten

Wij hebben (nog) geen certificaten om Aloë vera als voeding te verkopen, ons product is officieel dus niet eetbaar.

Toch eten?
Als je eetbare Aloë vera’s koopt is het verstandig om de gel goed af te spoelen onder de kraan. Zo was je de aloïne er af. Als je de gel onder de kraan houdt zit er zo weinig aloïne op zodat je het veilig kunt eten.

Zwangere vrouwen
Zwangere vrouwen mogen geen Aloë vera gel innemen. Vanwege de laxerende werking van de aloïne is het onverstandig voor zwangere vrouwen om Aloë vera gel te eten. 

De geschiedenis van Aloë vera 

Verjong je huid met eeuwenoude gel!
De Aloë vera heeft een rijke geschiedenis die al zo’n 6000 jaar terug in de tijd gaat. De populaire vetplant vindt zijn oorsprong in Egypte en was toen al geliefd voor de bijzondere werking van de gel.

De plant van onsterfelijkheid
Zo gebruikte de Egyptische koningin Cleopatra de gel dagelijks om haar schoonheid te behouden. De Aloë vera stond toen bekend als ‘’de plant van onsterfelijkheid’’.

Waar komt Aloë vera vandaan?

Warme landen

De Aloë vera familie is in de natuur te vinden in de warmste gebieden op de wereld. In alle warme landen kom je Aloë vera  tegen. In sommige landen komt een bepaald type veel voor. In Zuid-Afrika bijvoorbeeld komt de Aloë ferox veel voor.

Onze kwekerij
De Aloë vera’s in onze webshop kweken wij zelf in onze kwekerij in Nederland, Naaldwijk om precies te zijn. Je bent van harte welkom om de kwekerij te bekijken. Stuur alsjeblieft wel even eerst een WhatsAppje vooraf. Dan plannen we je in tijdens een spreekuur met Dr. Green 🙂

We geven je graag een rondleiding.

Is Aloë vera geneeskrachtig?

Geneeskrachtig?
De Aloë vera staat bekend om zijn ‘geneeskrachtige werking’, maar eigenlijk mag deze term niet worden gebruikt
. Van Aloë vera is nooit wetenschappelijk bewezen dat het iets geneest. Het kan natuurlijk wel huidaandoeningen verminderen of bepaalde klachten verhelpen, maar om de term geneeskrachtig te mogen gebruiken moet hiervoor eerst (duur) onderzoek worden uitgevoerd. 


Bij D
r. Green gebruiken we daarom de termen herstellend, verzorgend, verzachtend en hydraterend.

Is Aloë vera winterhard?

Nee, Aloë vera is niet winterhard. De Aloë vera komt immers uit warme gebieden. In de zomer en lente kun je de Aloë vera buiten zetten (wel overdekt als het regent). In de koudere herfst- en wintermaanden kan de Aloë vera ook buiten staan (ook overdekt), maar zodra het gaat vriezen, moet hij echt naar binnen. Vorst overleeft de Aloë vera niet. 

Tip: zie de winter als een rustperiode voor je Aloë vera. Een winterslaap. Groeien doet de Aloë vera in de warme lente en zomer. Je kunt de Aloë vera daarom het best:

•  Neerzetten in een koude kamer (het liefst waar de verwarming niet aanstaat)

•  Neerzetten in een kamer met zoveel mogelijk licht

•  Geen water geven tot de plant weer naar buiten gaat

Van licht, warmte en water gaat de Aloë vera groeien, maar in de winter krijgt de Aloë vera te weinig licht. Al geef je de Aloë vera dan wel warmte en water, wil hij groeien, maar groeit hij op een ongezonde (niet natuurlijke) manier. Het gevolg: een misvormde Aloë vera die gaat hangen en verkleurt. 

Heb je geen koude kamer in huis, maar moet jouw Aloë vera wel naar binnen? Geen probleem, geef hem dan gewoon helemaal geen water tot ‘ie weer naar buiten mag. 

Twijfel je over de juiste plek voor jouw Aloë vera? Neem contact met ons op! De assistenten van Dr. Green helpen je graag met advies. Wij geven namelijk nog steeds om onze kindjes! 🙂

Wanneer bloeit Aloë vera?

De Aloë vera kan heel het jaar door in bloei raken. Deze bloeiperiode duurt zo’n drie maanden. De bloem heeft een gele kleur en zit op het uiteinde van een stengel in het midden van de Aloë vera. Dit gebeurt vaker bij Aloë vera’s in de natuur dan bij de doorsnee huis-tuin-en-keuken Aloë vera. Of ehh, de Aloë vera als huiskamerplant. Maar het kan wel. Als de Aloë vera een leeftijd heeft van minimaal 3 jaar, kan een Aloë vera als huiskamerplant in bloei raken en een mooie, gele bloem krijgen.  

 

Sommige planten maken bloemen wanneer de plant het een tijdje minder naar zijn zin heeft. Zo ook de Aloë vera, want dan wil de plant namelijk nakomelingen maken. Waarom is het dan zo dat een Aloë vera in de natuur sneller bloemen maakt dan in de huiskamer? Nou… in de natuur gaat alles vijf keer sneller. Er is meer licht aanwezig en de Aloë vera staat in zijn natuurlijke habitat. De bloem wordt gemaakt om nakomelingen te maken, maar dit kost veel energie. In de huiskamer heeft de Aloë vera simpelweg gewoon minder energie. Alles draait om de hoeveelheid licht, want daarmee vindt de fotosynthese plaats. Dus de beste kans om in de huiskamer een bloem uit je Aloë vera te krijgen, is voor een raam op het zuiden met veel lichtinval. 

 

Mocht het gebeuren dat jouw Aloë vera in bloei raakt, stuur ons dan gerust via WhatsApp een foto van je Aloë vera met bloem! Of zet ‘m op je Instagram en tag ons 🙂 Dat vinden wij heel leuk om te zien!

De Aloë vera bloem

De Aloë vera bloem

Aloë vera feitjes!

Wist je dat…

  • de aloïne in het blad wordt aangemaakt om dieren en insecten te weren die de gel willen opeten van buitenaf. Doordat ze via het blad hun weg naar binnen eten, komen ze eerst de bittere aloïne tegen.
  • de plantengroep Aloë meer dan 400 verschillende soorten planten bevat?
  • de Aloë vera van Dr. Green, de barbadensis miller, de meest ‘geneeskrachtige’ gel produceert?
  • Aloë vera een soort kameel is? De plant heeft een grote wateropslag in zijn bladeren, zodat hij een lange tijd zonder water kan. Ideaal voor lange vakanties! 🙂
Aloë vera verzorging

Veelgestelde vragen over Aloë vera

Aloë vera bestellen

Weet je voldoende om jouw Aloë vera het best te kunnen verzorgen?

Bestel jouw Aloë vera producten in de webshop van Dr. Green!

Open chat
Heb jij al pure Aloë vera gel gebruikt?