Aloë vera stekken
Van Baby Green tot Papa Green
Aloë vera plant stekken
Op deze pagina vind je een complete uitleg hoe jij zelf een Aloë vera plant kunt stekken. Direct naar jouw vraag? Wij helpen je op weg!
Wat zoek je?
• Aloë vera stekken met of zonder wortels?
• Handleiding: hoe moet je Aloë vera stekken?
• Voeding
Wil je zelf een Aloë vera plant stekken? Dr. Green helpt je op weg! Allereerst is het goed om te weten dat Aloë vera vermeerderen op verschillende manieren kan: met of zonder wortels. Wij leggen je graag beide manieren uit om je op weg te helpen naar het stekken van je eigen Aloë vera plant. Aloë vera stekken is niet moeilijk. Met deze tips van de kweker zelf kun jij zeker weten je eigen Aloë vera stekjes maken!
Een Aloë vera stek heeft 4 essentiële dingen nodig om gezond te groeien:
• Warmte
• Zonlicht
• Water
• Liefde
Twijfel je over hoe je het doet met jouw Aloë vera stek?
WhatsApp ons je vraag en Dr. Green geeft je gratis advies!
Wanneer Aloë vera stekken?
Een Aloë vera stekken kun je het best vanaf maart doen tot uiterlijk september. Deze periode groeit de Aloë vera het beste, omdat de zon meer schijnt. Je kunt in de winter ook Aloë vera bewortelen. Je moet dan nog minder water geven dan in de zomer.
Als je het plantje gepoot hebt in verse grond zullen er na enkele weken zullen de wortels zichtbaar zijn aan de rand van je potje.
Heb je vragen? Stuur ons een WhatsApp! Wij helpen je graag

Aloë vera stekken met of zonder wortels?
Je kunt Aloë vera stekken met wortels en je kunt Aloë vera stekken zonder wortels. Maar wat is de beste manier om Aloë vera zelf te stekken? In principe maakt het niet uit, maar het is goed om het verschil hiertussen de weten.
Aloë vera stek met wortels: wortelstek
Aloë vera stek met wortels wordt ook wel wortelstek genoemd. Dit zijn stekjes die uit de grond omhoog komen. Meestal tegen de zijkant van de pot. Het zijn dus stekjes die zijn gegroeid op de wortel van de moederplant. Doordat de wortels van de moederplant door de pot groeien en verspreiden, komen sommige wortels tegen de zijkant van de pot aan. De wortels groeien door en gaan vervolgens een richting op. Als ze omhoog groeien, komen ze uiteindelijk boven en worden dit nieuwe Aloë vera stekjes. Je kunt dit stekje afbreken van de wortel om vervolgens in een eigen potje te stekken. Maak je geen zorgen als er geen wortels aan je stekje zitten. Die komen vanzelf!
Aloë vera stek zonder wortels: zijscheut
Aloë vera stek zonder wortels wordt ook wel een zijscheut genoemd. Dit is een stekje dat onderaan de zijkant van de stam van de moederplant groeit en daarom geen wortels heeft. De wortels van deze Aloë stekken zijn namelijk die van de moederplant.

Handleiding: hoe moet je Aloë vera stekken?
Een Aloë vera stek houdt van de juiste omstandigheden. Volg de onderstaande stappen en jouw stekje groeit uit tot een grote Aloë vera plant!
Of je nu je Aloë vera plant met of zonder wortels wil stekken, de stappen zijn hetzelfde:
• Zoek een mooie wortelstek of zijscheut uit.
• Knijp met twee vingers de stek bij het kontje: onder de bladeren, boven de wortels.
• Draaien en trekken. Lukt lostrekken nog niet? Dan eerst meer draaien.
• Zet het stekje in een klein potje of glaasje met licht vochtige (cactus)potgrond.
• Geef geen water.
• Zet hem in de zon.
• Zorg voor een gemiddelde dagtemperatuur van 16 graden Celsius.
• Groeien maar!
Hieronder vertellen wij je meer over de stappen.

STAP 1: Stek plukken
Het is belangrijk om een stek bij het kontje te pakken, dus onder de bladeren en boven de wortels. Je mag hierbij best even met je vingers in het potgrond gaan. Voel via de bladeren mee naar de onderkant van de stek, tot je vingers niet meer verder kunnen. Knijp vervolgens een beetje en begin met lichtjes draaien en trekken. Let op: niet knakken. De stek moet er recht uit worden getrokken. Komt de stek niet mee? Dan moet je harder draaien en niet harder trekken. Door te draaien breek je de Aloë vera stek ergens op een zwak puntje. Draaien doe je door te draaien met je hand, niet door te wikken en breken.
STAP 2: De pot
Zet je Aloë vera stekje in een doorzichtig potje, bijvoorbeeld een shotglaasje of een plastic (doorzichtige) beker van 6cm. Het is leuk om te kijken hoe het met de wortels gaat, maar ook heel handig om te kijken hoe vochtig de grond is. Als je zo’n doorzichtig potje niet mooi vindt, kun je dit kleine potje in een grotere pot zetten. Dan kun je het doorzichtige potje eruit halen om te kijken hoe vochtig de grond is en of de wortels groeien.
Je moet de Aloë vera stekjes in een licht vochtige grond steken en de grond daarna helemaal droog laten worden. Op een gegeven moment zal je stek rode/bruine bladeren krijgen. Dit kan gebeuren. Dit is geen probleem en zelfs een teken dat hij voldoende licht krijgt.
Je start:
• Poot het Aloë vera stekje in licht vochtige grond (dus niet zeiknat).
• Laat de grond helemaal uitdrogen.
• Maak de grond daarna licht vochtig (niet verzuipen!).
• Het is goed om je Aloë vera stekken te pesten met weinig water.
Als je Aloë stekje wortels heeft gemaakt, kun je hem overzetten in een grotere pot, zodat de wortels verder kunnen groeien. Als je dit goed doet, zal je Aloë vera stek goed uitgroeien tot een gezonde, volwassen plant met lekker veel verse Aloë vera gel!
De grootte van de pot
Ook de grootte van de pot speelt een belangrijke rol hoe goed de stek groeit. Als vuistregel kun je de volgende rekensom aanhouden:
De diameter van de pot = de helft van de lengte (hoogte) van de plant. Dus: heb jij een Aloë vera stek van 10cm hoog (= lengte), dan zet je jouw stek in een pot met een diameter van 5cm. Je deelt dus de lengte van de stek door twee en dan heb je de diameter van de pot.
Het nadeel van een grotere pot is dat de grond langer vochtig blijft. In een kleiner potje heb je meer controle over het water. Als je een te grote pot hebt, heb je een te grote waterbuffer. Daarom nóg een reden om geen water te geven: door vocht kunnen schimmels zich makkelijker verspreiden. Natte, vochtige grond is een ideale plek waar schimmels op willen toeslaan. Als er geen vocht in de pot aanwezig is, voorkom je dus schimmelvorming. Zorg daarom dat de grond niet te lang nat is (maximaal 1 week). Na het stekken van jouw Aloë vera schiet je stek binnen 1 tot 4 weken een wortel die zichtbaar is.

Potgrond
Zet je Aloë vera stekje in stekgrond of cactusgrond. Het maakt niet heel veel uit. Tuinaarde of potgrond kan zelfs ook. Speciale stekgrond is vaak luchtiger, waardoor de wortels makkelijker groeien. Een Aloë vera is makkelijk te bewortelen.
STAP 3: Het beste plekje voor jouw stekje
De start van je Aloë vera stek is onwijs belangrijk voor hoe hij later zal groeien. Net als dat jij vroeger groot bent geworden met fruit en groenten, wordt je Aloë vera dat met licht en warmte.
Temperatuur
Een Aloë vera stek maakt niet snel wortels als de temperatuur te laag is. Zorg er daarom voor dat de kamer waar je jouw stekje zet een gemiddelde dagtemperatuur van 16 graden Celsius heeft, maar hoe warmer hoe beter. De plant komt van oorsprong immers uit warme gebieden en is gewend aan uitzonderlijke hitte.
Licht
Belangrijk: zet je Aloë vera stek in het zonlicht. Zoveel mogelijk. In de vensterbank voor een raam op het zuiden kan een goede plek zijn als de gemiddelde dagtemperatuur 16 graden in die kamer is. Daarom is de beste periode om een Aloë vera te stekken tussen maart en september. Je hebt de meeste kans van slagen als je jouw stek in een klein potje of glaasje in de vensterbank van een raam op het zuiden zet. Hier is het het warmst en het lichtst. Dus eigenlijk zijn de verzorgingstips voor een Aloë vera zowel voor een volwassen plant als voor een stekje hetzelfde.
STAP 4: Water
Geef je stek geen water. Zo, hebben we je aandacht? 🙂 De Aloë vera is gewend aan woestijntemperaturen. Je Aloë vera stekjes geen water geven is dus echt niet erg. Dit zijn ze gewend. Zet je stekje wel in een licht vochtige grond, maar geef daarna geen water.
Het gaat misschien tegen je verwachting in, maar de Aloë vera stek gaat wortels maken op het moment dat de grond droog wordt. Je kunt het zien dat de plant dan “snapt” dat hij wortels moet maken om op zoek te gaan naar water om te overleven.
Als de grond een paar dagen kurkdroog is, kun je de plant weer een klein beetje water geven, zodat de grond weer licht vochtig is. Dit blijf je herhalen. Eigenlijk pest je jouw Aloë vera stekje steeds een beetje.
Als je te veel water geeft, zal je Aloë vera stekje minder wortels maken. Het stekje heeft eigenlijk geen reden om meer wortels te maken. Doordat de plant te veel water krijgt groeien de bladeren te snel, waardoor het een lang en dun stekje wordt. Er is nog een gevaar: door te veel water gaan het plantje en de wortels rotten. Dit is de meest gemaakte fout bij het bewortelen van Aloë vera stekken. Een Aloë vera stek krijg je bijna niet dood door te weinig water te geven, wel door te veel water te geven.

De grond echt bekijken en voelen

Niet alleen voelen!

Droge grond

Natte grond

Voeding
Het is goed om je Aloë vera stek voeding te geven. Dit moet echter wel met water en staat dus tegenover ons advies om zeer weinig water te geven. Geef je stek daarom altijd plantenvoeding als je water geeft. In de kwekerij gebruiken wij onze eigen, zelfgemaakte Aloë vera voeding. Wij hebben deze voeding de afgelopen acht jaar zelf ontwikkeld na diverse onderzoeken en experimenten en is echt de allerbeste voeding die je kunt krijgen voor je Aloë vera. Op korte termijn zullen wij deze voeding ook voor jou te koop aanbieden in onze webshop. Tot die tijd kun je cactusvoeding of normale plantenvoeding gebruiken. Pokon is prima hiervoor.
Hoe zie je of je het goed doet?
Hartstikke leuk, al die tips. Maar hoe zie je of je het goed doet?
Je Aloë vera stek heeft twee uiterlijke kenmerken waaraan je kunt zien of hij het naar zijn zin heeft: de wortels en de bladeren.
Gezonde wortels
Hebben jouw Aloë vera stekken gele wortels met haartjes! Dan ben je goed bezig! Gezonde wortels zijn geel van kleur en hebben kleine haartjes.
Hebben jouw Aloë vera stekken dunne, bruine wortels en zien ze er ingedroogd uit? Dan gaat ‘ie niet zo lekker. Ingedroogde wortels zijn een gevolg van te lang geen water. Ja, dat kan ook ;). Geef hem in dat geval een klein beetje water met plantenvoeding. En vergeet hem niet op een plek in de zon te zetten. Je Aloë vera stek zal weer nieuwe wortels aanmaken. Je krijg een Aloë vera eigenlijk niet dood door droogte. Hij gaat eerder dood door teveel water.
Normale bladeren
De bladeren van een Aloë vera staan normaal als ze recht zijn en schuin omhoog staan. Hangende bladeren zijn een gevolg van te veel water of te weinig licht. Bladeren met een wit hart zijn een teken van te weinig licht.
Je ziet aan dit stekje dat de bladeren langzaam rood worden. Geen paniek! Je stekje heeft een beetje water nodig. Je ziet wanneer je het stekje water geeft langzamerhand de bladeren weer groen worden.
Zelf Aloë vera stekken? Dr. Green helpt je!
Wij vinden het superleuk dat je zelf aan de slag wilt met Aloë vera stekken! We begrijpen het dat je na het lezen van onze tips alsnog vragen kunt hebben. Twijfel je erover of je het goed doet of heb je een andere vraag over Aloë vera stekken? Neem gerust contact met ons op via WhatsApp! Wij helpen je graag!